Ahad, Mei 31, 2009

ANTARA PERKARA YANG MESTI PENGIKUT MAZHAB AS SYAFIE TAHU....

Apabila disebut nama Imam Syafie, rata-rata umat Islam mengenalinya. Apatah lagi di negara seperti Malaysia, yang majoriti umat Islam bermazhab Syafie. Pun begitu, ada pendapat atau pegangan Imam besar ini yang tidak popular di negara kita, atau sengaja tidak dipopularkan. Antaranya:

1) Imam Syafie berakidah Allah Taala berada di atas Arasy.

Imam Syafie berkata: “Pegangan dalam sunnah yang aku berada di atasnya, dan dipegang oleh mereka yang aku temui seperti Sufian, Malik dan lain-lain ialah menyaksikan bahawa tidak ada Tuhan yang sebenar selain Allah dan Muhammad adalah pesuruh Allah, dan Allah berada di atas arasyNya di langitNya, mendekati makhlukNya sebagaimana Dia kehendaki, turun ke langit dunia sebagaimana Dia kehendaki”. Al-Uluw oleh Al-Zahabi (hlmn: 165), Ijtima’ Al-Juyusy Al-Islamiyyah (hlmn: 165).

Salafi:
Imam AsSyafie menolak takwil ayat-ayat tersebut, sebagaimana pandangan salafiyyah terdahulu.

2) Imam Syafie menegaskan kewajipan beriman dengan segala sifat Allah, dan sifat Allah hendaklah dipelajari melalui syarak, bukan dengan akal.Kata Imam Syafie: “Allah Taala mempunyai nama-nama dan sifat-sifat. Tidak boleh seseorang pun menolaknya. Sesiapa yang menyalahi selepas tertegak hujah di hadapannya, maka dia menjadi kufur. Manakala sebelum tertegaknya hujah, dia dimaafkan dengan alasan jahil. Kerana ilmu tentangnya tidak dapat diperolehi dengan akal, pandangan, dan fikiran”. (Fathul Bari 20/494)

Salafi:
Malangnya ada sebahagian pengikut mazhab As Syafie yang menyelesaikan masalah-masalah agama, masalah aqidah dengan cara mendahulukan aqal berbanding mendahulukan `apa Allah kata…..apa nabi kata….sebaliknya apa pendapat saya kata!

Dan lebih malang lagi, apabila ada yang beramal sepanjang hayat tidak pernah peduli dimana firman-firman Allah dan hadis nabi yang menyuruhnya berbuat demikian.

3) Imam Syafie berpendapat pahala bacaan Al-Quran tidak sampai kepada si mati.

Firman Allah Taala yang bermaksud:“Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang diusahakannya”. (Al-Najm: 39).
Ibn Katsir berkata, “Daripada ayat yang mulia ini, Imam Syafie -rahimahullah- dan mereka yang mengikutinya mengeluarkan hukum bahawa pahala hadiah bacaan (Al-Quran) tidak sampai kepada orang-orang yang mati”. (Tafsir Ibn Katsir: 7/465).

Salafi:
Oleh itu terdapat banyak fatwa-fatwa Imam As Syafie yang mengharamkan kenduri aruah, tahlil dan yasinan yang selama ini tidak dihiraukan oleh umat Islam yang mengaku menganut mazhab beliau. Fatwa imam As Syafie ini berdasarkan kepada Athar Sohabah,hadis-hadis yang soheh, amalan para Salafiyyah. Amat malang ada yang mengamalkan larangan ini sepanjang hayatnya ,ada sebahagian pengikut mazhab As Syafie pulak tidak pernah terniat mahu mengkaji, kenapa larangan-larangan ini berlaku, sampai akhir hayatnya.

4) Imam Syafie melarang bersembahyang berimamkan orang Syiah.

Al-Buwaitiy (murid Imam Syafie) bertanya kepada Imam Syafie, “Bolehkah aku bersembahyang di belakang orang Syiah?”
Imam Syafie berkata, “Jangan bersembahyang di belakang orang Syiah, orang Qadariyyah, dan orang Murjiah”
Al-Buwaitiy bertanya pula tentang sifat-sifat mereka. Lalu Imam Syafie menyifatkan, “Sesiapa yang mengatakan Abu Bakr dan Umar bukan imam, maka dia Syiah”. (Siyar A’lam Al-Nubala 10/31).

Salafi:
Maka tidak sah berimamkan orang Syiah. Malangnya sebahagian umat Islam hari ini anggap tidak sah berimamkan orang UMNO pulak, atau tidak sah berimamkan orang yang tidak seidealogi parti dengan mereka. Ini mengarut!!. Sedangkan mazhab As Syafie hanya melarang berimamkan golongan As Syafie. Orang UMNO tu syiah ke? Mari kita kaji apa bahayanya fahaman Syiah ni. Jangan-jangan fahaman Syiah ini melekat kat orang PAS. Nanti ada pulak fatwa mengatakan haram berimamkan orang PAS! Bila lagi kita nak bersatu…….

5) Imam Syafie mencela kumpulan sufi.

Imam Syafie berkata: “Kalau seorang lelaki bertasauf pada awal pagi, tidak sampai waktu Zohor kamu akan mendapati dia sudah menjadi bebal”. (Manaqib Al-Syafie 2/208)
Kata beliau lagi: “Tidak ada seorang pun melazimi golongan sufi selama 40 hari, kemudian akalnya boleh kembali (seperti sediakala)”. (Talbis Iblis: 371)
Kata beliau lagi: “Seorang sufi tidak menjadi sufi melainkan ada padanya empat sifat:- sangat malas- banyak makan- banyak tidur- banyak cakap kosong”.(Manaqib Al-Syafie 2/208).
Antara kata-kata Imam Syafie lagi tentang tasauf: “Tasauf diasaskan di atas kemalasan”. (Hilyatul Awliya).

Beliau juga berkata: “Aku mendampingi golongan sufi selama tiga puluh tahun, aku tidak melihat seorang pun dalam kalangan mereka berakal kecuali Muslim Al-Khawwash”. (Talbis Iblis: 447).

Salafi:
Maksudnya golongan sufi yang sangat taksub dan menolak Al Quran dan As Sunnah. Mereka ni lebih taksub dengan fatwa Tok Guru, Tok Syeikh atau Abuya mereka, walaupun fatwa mereka jelas bercanggah dengan Al Quran dan As Sunnah. Sebahagian umat Islam ada yang sangat taksub dengan idealogi parti mereka. Sehingga berpandangan, siapa yang mahu syurga, maka daftarlah ahli parti kita. Siap dengan ada logo. Logo `syurga`kat kopiah, kat jubah, kat kereta, semua pasang logo….syurga pun ada logo la ni. Ni mengarut dah!!.

6) Imam Syafie mencela orang yang mendalami ilmu kalam.

Kata Imam Syafie: “Hukumanku terhadap ahli kalam ialah mereka hendaklah dipukul dengan pelepah-pelepah, diusung di atas unta, dan bawa mengelilingi kabilah-kabilah. Dilaungkan kepada mereka: Inilah balasan orang yang meninggalkan Kitab dan Sunnah, dan mempelajari ilmu kalam”. (Tawali al-Ta’sis: 64).

Salafi:
Ahli Kalam yang sesat dan lagi menyesatkan ini, membahaskan aqidah dari sudut pandangan rasional akal mereka. Lebih teruk lagi, golongan ini membentuk firqah-firqah yang sentiasa berjuang mempertahankan firqah mereka. Dan lebih-lebih teruk lagi, demi mempertahankan firqah, mereka sanggup mereka-reka hadis nabi dan mengadakan tokok tambah dalam agama dan ibadah.

7) Imam Syafie mewajibkan tunduk kepada dalil, bukan taksub kepada imam.

Kata Imam Syafie: “Ulama telah berijmak (sepakat) bahawa sesiapa yang telah nyata baginya sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam, tidak halal dia meninggalkannya kerana mengikut pendapat seseorang”. (Madarij al-Salikin 2/335).

Salafi:
Malangnya hari ini, walaupun sesuatu perkara itu jelas dilarang oleh Rasulullah saw melakukannya melalui dalil-dalil, ada sunnah yang melarangnya, ada hadis yang soheh menegahnya, tetapi kebanyakkan manusia enggan meninggalkannya, bahkan berusaha mengajak orang lain turut sama-sama melaksanakannya…Mereka lebih taksub kepada Tok Guru dan Tok Syeikhnya berbanding menerima AlQur`an dan As Sunnah…Marilah kita tunduk kepada dalil-dalil yang jelas. Sami`na wa atho`na (kami dengar dan kami patuh)…bukan sami`na wa `asoina…bukan kami dengar tapi kami abaikan..)


Wallua`lam

Salafi Abu Amri Zulfiqar
Tiada ulasan:

Catat Ulasan