Isnin, Jun 08, 2009

PILIHANRAYA KECIL ADALAH SATU STRATEGI GRAND DESIGN PEMBANGKANG?


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Agak menyentuh pemikiran apabila membaca tulisan kolumnis terkenal Feriz Omar Presiden pertubuhan Profesional Melayu dan Waris Bangsa (ProWaris) dalam Utusan Malaysia bertarikh 26 Mei 2009, Selasa, halaman Rencana ms.10. Walaupun sentuhan itu sudah agak ketinggalan hari untuk disingkap, tetapi bahan yang dibicarakan dalam kolum tersebut membuatkan ramai penganalisis lain terfikir.......Ia patut sentiasa disegarkan dengan percambahan pemikiran yang matang.

Salafi juga terfikir kenapa sehingga ke hari ini Malaysia sentiasa dihidangkan dengan senario pilihanraya kecil yang seakan-akan tidak berkesudahan walaupun Pilihanraya Umum ke 12 telah pun berakhir 14 bulan yang lalu.

Menurut Feriz, ia bermula daripada perletakan jawatan Presiden PKR, Datin Seri Azizah di Parlimen Permatang Pauh sehinggalah Timbalan Ketua Menteri (1) Pulau Pinang, Mohd Fairuz Khairuddin di Penanti, dapat dilihat bagaikan suatu proses berterusan. Dan banyak penganalisis politik berpendapat pilihanraya ini, (selain Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Manik Urai ekoran daripada kematian penyandang yang sedia ada) adalah suatu strategi grand design yang dimainkan oleh pakatan pembangkang bagi memastikan kelangsungan momentum protes terhadap pucuk pimpinan praperalihan Kerajaan Barisan Nasional.

Apa pun teori dan pendapat samada ia benar atau tidak, wang yang terpaksa dibelanjakan untuk pilihanraya kecil itu bukanlah sedikit jumlahnya. Ini wang rakyat. Betullah kata Feriz, jika benarlah ia sengaja dirancang padahal boleh dielakkan, ia amat mendukacitakan kerana yang dibazirkan itu wang rakyat.

Salafi pun hairan kenapa PKR perjudikan nasib dan masa depan rakyat Malaysia. Kenapa Datin Seri Wan Azizah sanggup letak jawatan dan serahkan kerusi yang merupakan amanah rakyat kepada suami?. Bukankah ini menjelaskan kepada kita, bahawa kerusi itu boleh diwarisi?. Sebab itu pemimpin-pemimpin PKR dan BA (Barisan Alternatif) yang lain ikut jejak.....letak jawatan sesuka hati, lompat sana-sini, demi kepentingan parti masing-masing, tanpa menyedari bahawa kerusi itu dimenangi hasil kepercayaan rakyat. Rakyat yang memilih, angkat mereka sebagai pemimpin. Kalau tidak mampu memimpin, kenapa tidak awal-awal lagi undur diri, supaya rakyat boleh mengadili sebelum pilihanraya.

Takpalah tinggalkan kerusi. Pangkat jawatan hanyalah perhiasan dunia. Ada yang letak jawatan semata kerana nak sambung belajar, ada yang letak jawatan kerana nak tumpu kepada keluarga........Dia tidak sedar dipundaknya terpikul amanah rakyat yang telah memberi kepercayaan kepadanya untuk mentadbir kehidupan mereka. Pilihan rakyat itu disia-siakan. Bila kerusi dikosongkan, boleh buat pilihanraya lain. Biar rakyat disibukkan dengan pilihanraya, berbalah sesama sendiri, biar banyak wang ditaburkan semata memenangi pilihanraya.

Salafi sependapat dengan Feriz, menurut akal yang sihat perbuatan seperti itu tidak terpuji. Apatahlagi dalam keadaan dunia yang tidak menentu dan negara yang sedang menongkah arus kegawatan ekonomi sejagat.

Sepatutnya, kita bersama membantu kerajaan yang terpilih. Beri sumbangan walaupun kecil kearah mengukuhkan dan meneguhkan kemampuan negara mendepani kegawatan yang sedang melanda

Dan seharusnyalah yang menjadi fokus kita sekarang adalah pencapaian kepimpinan setempat dan parti politik yang dipilih rakyat setahun yang lalu. Memang betul, sehingga ke saat ini parti-parti pembangkang terus menerus mengganggu gugat ketenteraman negara dengan berbagai isu dan desakan yang bukan-bukan!

Salafi teringat kepada tokoh yang perlu diketengahkan bertanggungjawab menghancurkan kepimpinan kerajaan Uthman Ibnu Affan, iaitu Abdullah bin Saba`. Beliau merupakan seorang pendeta Yahudi yang masuk Islam dipenghujung pemerintahan Uthman Ibnu Affan. Dia masuk islam dengan harapan memperoleh sesuatu dari kerajaan Uthman. Maklumlah, Abdullah bin Saba`merupakan pendeta agung dikalangan Yahudi dan mengharapkan Uthman memberikan penghormatan yang hebat sebagai mera`ikan beliau masuk Islam. Malangnya Uthman tidak berbuat seperti itu, sehingga membuatkan Abdullah bin Saba` rasa jengkel......tidak dihargai....

Rengkasnya, Abdullah bin Saba` telah memburuk-burukkan Uthman dan seluruh kepimpinannya. Abdullah telah berkempen memburuk-buruk dan menfitnah Uthman ke serata jajahan takluk, Mesir, Kufah dan lain-lainnya. Uthman dikatakan memakan harta rakyat, begitu juga gabenor-gabenor yang dilantik oleh Uthman penuh dengan sikap zalim dan memeras harta rakyat. Dan Uthman apabila mendapat tahu keadaan ini, hanya membiarkan saja tanpa berbuat apa-apa, "biarkanlah, mereka bukan benci Islam, mereka benci aku....." Hasil dari kempen tersebut, rakyat yang percaya kepada fitnah-fitnah itu mula bangkit memberontak di seluruh daerah, mendesak supaya Uthman meletakkan jawatan. Usaha golongan SABA`IYYAH` berjaya memporak-porandakan kepimpinan Uthman.Walaupun Uthman cuba menjawab segala isu-isu fitnah tersebut, namun gelora masyarakat tidak dapat dibendung lagi.

Mereka bangkit mendesak, turun ke jalan-jalan.....ada yang bergerombolan datang mengepung rumah Uthman untuk membunuhnya. Walaupun dikalangan sahabat seperti Saidina Ali KW turun membantu, Uthman melarangnya. Puak-puak Sabaiyyah telah merempuh masuk ke dalam rumah dan menghentak kepala Uthman dengan pedang, sehingga darah Uthman mengalir membasahi mashaf alQuran yang sedang dibaca. Berlakulah suatu peristiwa yang besar dalam sejarah islam iaitu pembunuhan khalifah....Hebat impak dari usaha Saba`iyyah.

Janganlah kita berniat seperti itu, hanya kerana nak melaksanakan niat dendam kesumat. Nasib rakyat diperjudikan.Negara terdedah kepada musuh-musuh luar.

Kerajaan Malaysia di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak sudah menunjukkan kepimpinan positif dalam membawa senario politik negara ke arah fasa penyelesaian isu-isu berbangkit secara menyeluruh dan bukannya secara pendekatan jangka pendek seperti yang disangka dan diharapkan oleh parti pembangkang.

Menurut Feriz lagi, pendekatan menyeluruh ini amat penting kerana ia secara langsung menggagalkan strategi pembangkang untuk menghalakan BN ke arah satu sudut yang mampu memusnahkan imej BN-UMNO itu sendiri.

Salafi sependapat, rakyat Malaysia dah bijak tak macam dulu. Permodenan dan globalisasi telah berjaya memecahkan tembok kejumudan dan kebodohan rakyat. Dan kita berdepan dengan sebahagian besar rakyat yang rasional yang tidak mudah terbuai oleh hujjah-hujjah pesona ahli-ahli politik, tak kira dari mana parti pun.

Dan menurut Feriz akhirnya, kelompok ini sentiasa menilai dan menitikberatkan pencapaian para pemimpin dan parti yang disokong mereka bagi memastikan ia mengotakan janji-janji yang dibuat semasa kempen PRU12 yang lalu.

Jadi, siapa yang tidak mengutamakan pencapaian prestasi, hanya bergantung kepada retorik, ceramah politik berdentum umpama tin kosong, maka tak lamalah duduk di atas kerusi tu!

Ada juga ustaz yang dulunya dok ceramah di masjid-masjid, baca kitab, jadi kiyai, rajin baca ayat-ayat kursi, tapi kini....bila dah jadi YB ayat kursi entah kemana, yang tinggal dok sibuk pertahankan kerusi....

Sekian saja, kita bahaskan pulak `apa perlu pendefinisian semula istilah `turun padang`?

Wallahua`lam.

Salafi Abu Amri Zulfiqar